Oleokemikalier

Att som konsument helt förlita sig på vad tillverkare av ekohudvårdsprodukter påstår, tycker jag är tämligen naivt. Förstå mig rätt, jag vill inte klanka ner på andra som inte är insatta i vad de olika kemikalienamnen står för. Det jag säger är att vi konsumenter är naiva i vårt tänk om vi utan vidare tror att en storindustri inte har något som helst vinsttänk. Vi är naiva när vi tror att certifieringsorgan inte drivs av vinstintressen.

Certifieringsorgan har sitt alldeles speciella regelverk som de måste följa och vartenda ett av dem godkänner kemikalier som är mycket processade och raffinerade. Storindustrin jublar och är glada eftersom de ju på så sätt får in en fot på ekomarknaden och kan "segla på ekovågen". Proceduren medför givetvis att en hudvårdsprodukt som bär en ekocertifiering till och med kan säljas på stormarknaden för en billig peng. Jag vill att du ska förstå att även om logotypen är grön och produkten andas naturlighet så betyder det inte per automatik att den är fri från ovan nämnda kemikalier.

Jag har sammanställt en liten lista över kemikalier som man brukar kalla för oleokemikalier. Oleokemikalier framställs av vegetabiliska och animaliska fetter istället för råolja dvs petroleum. Det är enda skillnaden. Jag tycker inte att de skulle få lov att kallas för ekologiska eller ens naturliga eftersom att de alla har genomgått en lång industriell process för att bli till det de är.

Hittar du något av nedanstående kemikalienamn i innehållsförteckningen på en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk eller naturlig så blir du förd bakom ljuset. Så enkelt är det.

Tips! Stephanie Greenwood som har bloggen Chemical of the Day förklarar här skillnaden mellan Capric/Caprylic Triglycerides och fraktionerad kokosolja.

Cetyl Palmitate

Cetyl Ricinoleate

Cetearyl Olivate

Coco-Caprylate

Decyl Oleate

Ethylhexyl Palmitate

Glyceryl Caprylate

Glyceryl Linoleate

Glyceryl Oleate

Glyceryl Stearate citrate

Glyceryl Stearate

Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate

Hydrogenated Jojoba oil

Hydrogenated Lecithin

Hydrogenated Palm Glycerides

Isocetyl Palmitate

Isopropyl Palmitate

Octyl Palmitate

Polyglyceryl-4 Caprate

Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate

Polyglyceryl-6 Distearate

Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate

Polyglyceryl-3 Stearate

Sucrose Distearate

Relaterat innehåll från bloggen