Förskönande namn

I Sverige förekommer grönmålning bland produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga. I stort sett varenda gång jag läser en innehållsförteckning på produkter som marknadsförs som antingen eko eller naturliga så stöter jag på raffinerade kemikalier. Det är verkligen tröttsamt, men jag har iallafall slutat förvånas. Men det hindrar inte att jag fortfarande blir väldigt besviken när man som tillverkare medvetet förskönar innehållet genom att ge kemikalierna ”naturliga” namn.

Det man ska vara medveten om är att de där så naturligt klingande förklaringarna inte förtäljer hur själva kemikalien är producerad. De där parentesförklaringarna säger ingenting om vilken teknik som använts. Är den där oljan som kommer från den där växten härdad? Vilken växt har man använt och är den genmodifierad? Har man använt andra kemikalier i produktionen och i så fall vilka? Är oljan raffinerad? Har man använt genmodifierade mikroorganismer i produktionen?

Några exempel på förskönande namn

Cetyl Alcohol (emulgerande växtvax)
Cetearyl Glucoside (vegetabiliskt emulgeringsmedel)
Glyceryl Stearate (vegetabilisk mjukgörare)
Squalane (från olivolja)
Propanediol (från majsstärkelse)
Hydrolysed Jojoba Esters (från jojobaolja)
Decyl Glucoside (från majs)
Cocamidopropyl Betaine (från kokosnöt)
Levulinic Acid (från växter)
Sorbitan Olivate (från olivolja)
Xanthan Gum (från majsstärkelse)

När ett ämne är helt förändrat, identifieras det med dess kemikalienamn. Då heter det inte längre olivolja, palmolja, sheasmör, bivax eller tång.

Relaterat innehåll från bloggen