Devalvering av ordet ekologiskt?

ANNONS

Sidan innehåller textannonser för min app RekoKollen

Storindustrin komponerar innehållet

Är det verkligen så att ordet ekologiskt är på väg att devalveras? Med tanke på att kriterierna för ekologiska produkter så som mat och hudvårdsprodukter ser olika ut, så tycker jag att man borde fundera på saken.

Ordet hållbarhet är på modet och samtidigt släpps fler och fler, så kallat innovativa hudvårdsprodukter ut på marknaden. Emellertid är något som betraktas som hållbart inte nödvändigtvis detsamma som att något är naturligt eller ekologiskt. Ett grönare tänk ger oss dock fler möjligheter att tillverka fler hållbara produkter. Självklart är det bra, men tyvärr är det så att hållbara kemikalier oftast är synonyma med raffinerade sådana och oavsett om ursprunget är potatis, vete eller ris så tycker inte jag att de hör hemma i hudvårdsprodukter som marknadsförs som naturliga, än mindre ekologiska sådana. En naturlig eller ekologisk substans kan nämligen inte, om man ser till ordens egentliga betydelse, tillverkas med hjälp av de nya raffineringsmetoder som storindustrin nu satsar på.

Gröna kemikalier - inte eko

Storindustrins nya "gröna" kemikalier produceras på så sätt att man omvandlar naturliga grödor och växter till något som inte skulle ha funnits i naturen egentligen. Man separerar grödorna till sina beståndsdelar och förändrar dem till oigenkännlighet med hjälp av olika industriella metoder. Således kan man konstatera att det färdiga materialet - de hållbara kemikalierna - helt enkelt inte längre är naturliga, än mindre ekologiska, när de landar i hudvårdsprodukten. Det handlar istället mer om den förtjänst som dessa, oftast patenterade, kemikalier inbringar för industrin. Emellertid använder man förnyelsebara råvaror - plantoljor istället för råolja och det är självfallet bättre, men dessvärre kan oljan komma från stora plantager där besprutning är mer regel än undantag. Några exempel på råmaterial kan vara majs, sojabönor, bomull, ris, vete eller palm.

Raffinerade kemikalier som Decyl Glucoside, Phenoxyethanol, Cocamidopropylbetain, Ethylhexylglycerine, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Cetearyl Glucoside, för att nämna några få, är mer regel än undantag i den där hudvårdsprodukten som återfinns på ekohyllan. Jag tycker därför att vi medvetna konsumenter bör få tillgång till produkter som bättre matchar begreppen ekologiskt och naturligt och därför har jag skapat appen RekoKollen.

ANNONS

Ladda ner appen här

Har du också tröttnat på all grönmålning av hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska och naturliga? I appen hittar du t ex inga produkter med tensider eller oleokemikalier. Alltså, inga andra substitutkemikalier utöver vad som behövs för att man ska kunna tillverka till exempel tvål, deodorant, tandkräm, fotsalva eller ansiktskräm.

Med appen RekoKollen vill jag sätta fokus på produkter vars innehåll bättre stämmer överens med termer som naturligt och ekologiskt – reko produkter. Tanken är alltså att underlätta för dig som konsument att göra ett reko produktval. Appen är helt gratis både att ladda ner och att använda

 

Relaterat innehåll från bloggen